Ayurvedisch voedingsadvies

Al meer dan 5000 jaar wordt Ayurveda als gezondheidszorg in India praktisch beoefend.
Alleen door de Britse kolonisatie is Ayurveda verboden geweest door de Britten.
Sinds de onafhankelijkheid in 1947 kwam de Ayurveda weer tot bloei.
Sindsdien wordt Ayurveda in het westen als een esoterische wetenschap beschouwd, maar inmiddels ziet men hoe langer hoe meer in de Westerse landen interesse in de filosofie van de Ayurveda, en ook dat deze tevens een aanvulling is op de Westerse geneeswijze.
De grondbeginselen en de richtlijnen voor het leven van de Ayurveda blijken makkelijk inpasbaar in het dagelijks leven
Er is steeds meer behoefte aan aandacht voor zowel fysieke, mentale, emotionele als spirituele mens. Ayurveda kan die hulp verlenen bij gezondheidsklachten en verbetering van het algemeen welbevinden.
Ayurveda doet veel onderzoek naar Westerse ziekten zoals hoge bloeddruk, ADHD etc. en de moderne ziektebeelden om zo ook een brug te slaan naar de Westerse Geneeskunst.

Constitutietype
Ayurveda hanteert het Tri-dosha systeem; de drie dosha’s of geaardheden van het menselijk constitutietype.
Deze drie dosha’s komen overeen met de 5 elementen: Aarde, Water, Vuur, Lucht en Ether.
Ayurveda geeft aan dat alles in het universum bestaat uit deze elementen: dus ook de mens. Niet alles is tegelijkertijd op dezelfde plaats sterk aanwezig, maar ze zijn wel verantwoordelijk voor bepaalde functies:

De drie dosha’s zijn:
Vata (Lucht en Ether) zorgt voor alle bewegingen en ook voor zenuwstelstel: Transport
Pitta (Vuur en Water) zorgt voor stofwisseling: Transformatie
Kapha (Aarde en Water) zorgt voor de gewrichten, weefsels en skelet: Cohesie, samenhang

ayur1

Constitutie en Gezondheid
Volgens de Ayurveda is er maar een manier om gezond en gelukkig te zijn, en dat is te leven en te eten in overeenstemming met onze constitutie. De Ayurvedisch voedingsdeskundige kan bepalen wat uw constitutie is en u adviseren welke levenswijze en voedingsmiddelen daarbij passen.

Ayurveda en Voeding
Ayurveda ziet in voeding een heel belangrijke rol. Het is een van de pijlers waarop onze fysieke gezondheid rust en onze persoonlijke constitutie zorgt voor de voorwaarden en kansen om met onze voedselkeuzes optimaal profijt te behalen.
Te denken valt aan de aard van de voedingsmiddelen, de hoeveelheid, de bereidingswijze, voedsel-combinaties, eten met 6 smaken, versheid, eetmomenten etc.
Ayurveda bezit een unieke wijsheid voor het bereiden van voeding. Zij kent van alle voedingsmiddelen de energie (heet of koud), de smaak (zoet, zuur, zout e.d.), de kwaliteit, (licht, droog, olieachtig etc.) en of ze een dosha verhogend of verlagend effect hebben.
Bij een dominerende dosha in de constitutie is het nodig om een dieet samen te stellen om de dosha weer tot rust en in balans te brengen.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar voeding en ziekten die met name in het Westen voorkomen.
B.v. ADHD, prostaatkanker.
De ayurveda deelt deze zorg en ziet dat de voeding bij deze jonge mensen komt uit Fast Food, kant-en klare maaltijden, calorierijke, vette versnaperingen en magnetronmaaltijden. Voeding waar weinig tot niets meer inzit, vaak veel te zout of te vet is.
Veel voedsel verliest door langdurige houdbaarheid, verpakkingen, lange tijd onderweg, gebruik van pesticiden veel voedingstoffen.

Ik kan als ayurvedisch voedingsdeskundige tijdens een consult uw constitutie bepalen en vervolgens adviseren hoe u uw leefwijze en eetgewoonten daarop kunt afstemmen. Als u uw constitutie kent en de eigenschappen van voedingsmiddelen begrijpt kunt u een persoonlijk dieet samenstellen.
Want dit dieet zult u optimaal kunnen verteren, zonder dat er afvalstoffen achterblijven of toxines worden gevormd.
Daarnaast wordt er gekeken naar heilzame kruiden en specerijen. Als u uw bewustzijn vergroot zult u merken dat u meer grip krijgt op uw gezondheid en motivatie. Zeker om deze te bewaken en te handhaven. Dit werkt door op alle niveaus van uw welzijn.
Ook zal rust en aandacht voor deze niveaus (emotioneel, mentaal en spiritueel, bijvoorbeeld door ontspanning: , Indonesische voetreflexzonemassage, yoga of meditatie) uw fysieke gezondheid vergroten.

ayur2