Paleo leefstijladvies

paleo1

Er zijn acht Oerslank grondbeginselen:

 1. Het menselijk lichaam is ontworpen dat het te allen tijde zal proberen te overleven. Wij als mens hebben voor de normale gevaren zoals honger, dorst, kou en warmte hele goede overlevingsmechanismen tot beschikking. Denk inderdaad aan de glucosespiegel in het bloed, deze wordt snel te hoog of te laag. Bij een teveel aan glucose wat niet kan worden verbrand zal het lichaam dit opslaan als vet, we leggen daarvoor een reserve aan voor schaarsere tijden. Bij een dreigend tekort aan glucose gaat het lichaam met behulp van stresshormonen cortisol en adrenaline zelf glucose maken. Zo kan het dus zijn dat je lichaam zich gedraagt alsof er stress is, terwijl je je daar niet van bewust bent. Stress kost extra energie, met de nodige problemen denk aan vermoeidheid e.d.
 2. Je genetische bepaalde spieropbouw is bepalend voor de manier waarop jouw lichaam omgaat met vetten. De verbrandingscapaciteit is niet bij iedereen gelijk. Dit ligt ook weer aan de verschillende typen spiervezels, deze bepalen verbrandingscapaciteit. Met behulp van de HPT test vetmeting kunnen we bepalen tot welk profiel je behoort en kun je op deze manier afvallen. De een heeft een training nodig van 7 x per week 45 minuten, de ander 3-4 in de week van 60 minuten.
 3. Belastbaarheid en belasting, de omstandigheden waarin jij en je voorouders leven en geleefd hebben bepalen naast het genetische pakket waarmee je op de wereld gekomen bent de basis van je gezondheid. Alleen zijn er ondermijnende factoren zoals: stress en overgewicht. Met behulp van de geavanceerde testapparatuur kunnen we bekijken waar deze problemen liggen en deze aanpakken. We bekijken met deze apparatuur de doorgankelijkheid van de meridianen die allemaal in verbinding staan met onze orgaanstelsels. Op deze manier kunnen we het lichaam in zijn geheel testen.Voeding: Op een manier van eten die past bij onze oorspronkelijke genetische basis.Beweging: We leggen uit.b.v. de principes van de vetverbranding en hoe men het beste kan bewegen.Stress: Onveilige situaties of een onbekende prikkel kan stress veroorzaken, dit alles werkt op de vetverbranding.
 4. Jouw lichaam laat je niet in de steek als je te dik wordt, het probeert te overleven. Je vetverbrandingscapaciteit kan belemmerd worden door de competitie om brandstof (glucose) tussen:
  • Hersenen
  • Immuunsysteem
  • De spieren

  Het lichaam heeft voor al deze drie systemen brandstof (glucose) nodig.
  Er zijn een aantal factoren die deze brandstofbehoefte mede bepalen in ons lichaam:

  • Stress vergroot de brandstofbehoefte van hersenen
  • Darmproblemen en infecties de behoefte immuunsysteem
  • Intensief bewegen de behoefte van de spieren

  Door deze problemen ontstaat er onbalans in het lichaam met als gevolg dat de diverse stofwisselingen
  Niet optimaal kunnen werken.

 5. Energiebalans: Bij vele diëten wordt er gekeken naar het aantal calorieën wat we innemen en kunnen verbranden. Op zekere hoogte klopt dit ook. Als de energiebalans, doordat we minder eten en meer bewegen, dus niet in balans is kunnen we afvallen, alleen ook hier spelen stress, en goede beweging en individuele metabolisme een grote rol.
 6. Wij als oerslankbehandelaars benaderen overgewicht op een andere manier:
  “Je bent niet schuldig als je overgewicht hebt, je bent wel verantwoordelijk voor je eigen keuzes”
  We proberen iemand te motiveren en te laten zien wat het lichaam doet welke redenen er zijn dat er vet vastgehouden wordt. Je lichaam reageert volkomen normaal, het heeft een overlevingsmechanisme.
  We proberen samen te kijken wat de reden is dat het lichaam deze overlevingsstrategie heeft gekozen en als we dat weten kunnen we het ook gaan aanpakken.
 7. Jouw lichaam laat zien wat er aan de hand is. Jouw lichaam heeft altijd gelijk, we luisteren vaak niet goed naar ons lichaam. We mogen de signalen die ons lichaam geeft niet naast ons neerleggen.
  • Huid  (acne, eczeem, pigmentverstoringen, dauwworm etc.)
  • Haren (dof haar of haren verliezen, roos)
  • Gebit (paraodintitis, kaakontstekingen, gaatjes, aften, overmatig tandvlees)
  • Spijsvertering (maagklachten, onregelmatige stoelgang, galklachten, gasvorming, buikklachten)
  • Gewrichtsklachten, overgewicht, ondergewicht, auto-immuunziekten, ontstekingen e.d.
 8. Wetenschappelijk bewezen, de Oerslankmethode is gebaseerd op wetenschappelijke studies, klinische waarnemingen ofwel praktijkervaring.
  Zie ook filmpje van de lezing van Yvo Smulders

uit: Oerslank Waarom zij wel en ik niet; Yvonne van Stigt

paleo2